Representació a Manresa i a Igualada de “Mort a les cunetes”, sobre els 8 afusellats a Can Maçana

L’obra “Mort a les cunetes”, basat en els “Fets de Súria” -la història de les vuit persones de Súria i Valls de Torroella que el febrer del 1939 van ser tretes de la presó de Manresa per la Guàrdia Civil i afusellades a Can Maçana- es representa la setmana vinent al Teatre Kursaal de Manresa i al Teatre de l’Aurora d’Igualada.

Les funcions seran les següents:

– dijous, 7 de febrer, a les 20:00, a la sala petita del Teatre Kursaal de Manresa

– divendres, 8 de febrer, a les 20:00 i dissabte, 9 de febrer, a les 20:00, al Teatre de l’Aurora d’Igualada

La funció del dissabte dia 9, a Igualada, coincideix en els 80 anys dels fets de Can Maçana. Per aquest motiu hi haurà un col·loqui post-funció on participaran l’historiador Albert Fàbrega (autor del llibre “Mort a les cunetes” i nét d’un dels afusellats, Lluís Fàbrega); en Joan Ollé, fill de l’emboscat Jaume Ollé, i en Pere Guixà, fill de la Maciana. Després del col·loqui portaran unes  flors a la Fossa de Can Maçana.

Vegeu més informació als webs del Teatre Kursaal (www.kursaal.cat ) i Teatre l’Aurora (www.teatreaurora.cat)

La mitjanit del 9 de febrer de 1939, nou republicans civils van ser traslladats de la presó manresana per ser afusellats a Can Maçana. Havien estat detinguts sense acusacions polítiques clares. Un d’ells –Josep Nin-, aconsegueix fugir, sobreviure i explicar-ho. A partir d’aquest relat i d’altres de coetanis seus, l’historiador surienc Albert Fàbrega va reconstruir aquest fosc capítol de la repressió franquista en l’esmentat llibre llibre Mort a les cunetes (1939) (Angle Editorial).

Memòria.cat l’any 2010 va publicar el dietari de Teresa Sivila i Rovira, filla de Maurici Sivila i Alsina, un dels vuit republicans assassinats, on es parla dels fets.

L’actor igualadí Joan Valentí i el director manresà David Pintó parteixen d’aquest relat per presentar aquest emotiu espectacle de creació pròpia en el qual porten a escena cinc monòlegs dels protagonistes d’aquella terrible nit per reconstruir els fets des de la força de la paraula i la música.

La fossa comuna amb aquests vuit afusellats encara no ha estat localitzada a dia d’avui i és per això que l’espectacle també és un reconeixement moral i públic a aquestes persones que van morir per les seves idees i un homenatge a totes les víctimes de la repressió franquista.

Buscar a tot memoria.cat