Memòria i Història de Manresa
Qui som

Les víctimes mortals

BOMBARDEIGS FRANQUISTES
12 dones i 2 nenes van morir a causa del bombardeig del 21 de desembre de 1938. 

 

DONES ASSASSINADES A LA REREGUARDA

Extret de “Història Gràfica de Manresa. La guerra civil (1936-1939)" Vol. I

 

Tres monges foren assassinades. 
Rosa Jutglar i Gallach. Religiosa de les Dominiques de l’Anunciata. 36 anys. Natural de Sabassona (Tavèrnoles). Fou morta a la Riera del Cornet (Castellgali) el 27 de juliol de 1936.
Regina Picas. Religiosa de les Dominiques de l’Anunciata. 41 anys. Natural de Borredà. Fou morta a la Riera del Cornet (Castellgali) el 27 de juliol de 1936.

Auxili Noguera. Religiosa de la Divina Pastora. Nascuda a Manresa. Fou morta la nit del 31 de juliol de 1936 a L’Hospitalet de Llobregat. 

DONES ASSASSINADES A L'ENTRADA DELS FRANQUISTES
Extret d' Els morts a l'entrada de les tropes franquistes (1939)

4 dones van ser mortes els dies posteriors a l’entrada de l’exèrcit franquista a Manresa.
Florinda Subirana i Arceda. 47 anys. Nascuda a Fonollosa. Vivia al carrer Fonollar. Fou degollada el 24 de gener de 1939 a casa seva per un soldat marroquí .
Maria Llobet i Puig. 45 anys. Vivia a la Masia de Ca l’Estevet del Suanya.
Fou violada, torturada i assassinada el 24 de gener de 1939 per un membre del requetè.
Jeanne Roclandts Januthe. 40 anys. Nascuda a Charleroi (Bèlgica). Casada amb un manresà. Morta el 8 de febrer de 1939 a causa d’un intent de violació per part de marroquins al sector de Can Gravat.  Anava amb la seva cunyada Rita Sisquella que es va poder salvar de l’atac.

Lídia Garsaball Valdovinos. 28 anys. Nascuda a Les Borges Blanques. Resident a Navarcles. Morí a Manresa el 27de gener de 1939.

No podem comptabilitzar les dones (i els homes) que morien com a conseqüència de la guerra civil, per accident, o per malaltia o a causa de la privació de llibertat. Esmentarem a una dona de 33 anys, la directora de la Biblioteca Popular de Manresa.
Conxita de Balanzó tornava de la Biblioteca de Tortosa a recollir llibres per allunyar-los de la zona del front de guerra quan el bibliobús en el que viatjaven va tenir un accident a causa del sot que una bomba acabava de fer a la carretera.
Biografia Conxita de Balanzó