Memòria i Història de Manresa
Qui som

Les manresanes van treballar per la guerra

Des de les fàbriques i també organitzades des dels partits, sindicats o organitzacions com el Socors Roig, les dones també van treballar per la guerra, primer confeccionant banderes, tot seguit roba d’abric pels soldats i, sobretot, materials per a la guerra.

Un exemple el tenim a la fàbrica Sederies Balcells on pràcticament tota la plantilla la formaven dones. Fou una de les primeres que van treballar per a la guerra, en un moment en que encara no estava col•lectivitzada. Primer van fer jerseis pels soldats manresans amb material que es recollia a nivell de ciutat, i elles hi posaven el fil i els botons pel seu compte. En van enviar 500 al batalló manresà de metralladores. Quan el fred va minvar, seguint instruccions de la Junta de Defensa de la Població Civil, van fer caretes de protecció per a la població manresana per si l’atac amb gasos tòxics s’arribava a produir.

Un altre exemple el tenim a l’empresa col•lectivitzada Manufactures de la Pell (Pielsa) on els treballadors, homes i dones, feien cada setmana 4 hores de més, no remunerades, com aportació a les necessitats dels soldats republicans. Segons explica un reportatge del diari “El Pla de Bages”, van enviar uns 60.000 parells de sabates i unes 5.000 corretges per portar armes, farmacioles, etc.. A banda, feien aportacions amb diners a les milícies i també a la “Llar de l’Infant” de Manresa.