Memòria i Història de Manresa
Qui som

Les dones als partits i sindicats

En el període de la República les dones s’havien organitzat dins dels partits i sindicats  i havien lluitat de valent pels drets de les dones.  Van aconseguir el dret a vot i van treballar per la presa de consciència política de la dona.  Els anys de la guerra van intensificar la seva activitat i van substituir als seus companys de partit quan aquests marxaren al front.

Qui eren aquestes dones compromeses amb els partits i sindicats? N’esmentarem algunes de cada organització. 

PARTIT SOCIALISTA UNIFICAT DE CATALUNYA (PSUC)

Lola Brunet. Era una adolescent que treballava a la fàbrica tèxtil Cal Manubens quan es va afiliar a les Joventuts del PSUC, l’any 1936. Tenia 15 anys. Va anar a l’Escola de Quadres del partit a Barcelona i quan va tornar a Manresa es va trobar amb la responsabilitat de la Secretaria de Finances de l’organització perquè els homes havien marxat al front. Confeccionava les publicacions del partit, les repartia, etc... Prova de la seva gestió i els seus contactes és la carta que va rebre de Moscou l’any 1938. En acabar la guerra va passar desapercebuda i no la van detenir fins el 1945. La policia seguia els fils de moviments clandestins que ja es reorganitzaven i van arribar a ella. Va ser condemnada a 1 any i va passar per presons de Barcelona i Girona. 
 
Anna Solà. Tenia 19 anys, era mecanògrafa del departament d’Economia i Transports de la Generalitat a Manresa i estava afiliada al PSUC.  A la feina, a mesura que avançava la guerra li anaven proposant noves responsabilitats professionals.  Va fer de taquígrafa en reunions importants a Barcelona, viatjava per diverses poblacions per fer pagaments per compte de la Generalitat, etc... Va ser portaveu de La Unió de Dones de Catalunya a la premsa manresana amb diversos articles de sensibilització adreçats a les dones manresanes. Fou condemnada a 6 anys de presó i va passar per les presons de Manresa i de Les Corts de Barcelona.
Biografia Anna Solà


ESQUERRA REPUBLICANA DE CATALUNYA (ERC)

D’ERC esmentarem Antonieta Feliu i Anna Espelt, les dues dones que des del 5 de desembre del 36 formaren part de la Junta Local d’ERC a Manresa.

Antonieta Feliu.  Tenia prop de 40 anys quan va començar la guerra. En temps de la República va liderar la creació de la Secció Femenina d’ERC. Escrivia a la premsa habitualment i durant la guerra es va destacar per defensar obertament la Seu de Manresa davant dels que la volien enderrocar. Tota la seva activitat la va portar a ser jutjada en un Consell de Guerra amb una condemna de  6 anys. El 1942 va sortir de la presó de Les Corts de Barcelona i ja no va tornar a viure a Manresa, es va quedar a Barcelona. Sabem per un text inèdit de l’escriptor Ferran Planas (Bagà, 1914-Barcelona, 1985) que va acabar sola, amb una vida plena de nostàlgia recordant els temps passats.
Biografia Antonieta Feliu
 

Anna Maria Espelt. Tenia 36 anys.  Va ser una dona que es feia respectar. Del Consell de Guerra a que va ser sotmesa sorprèn com explica obertament tota la seva activitat política, la seva afiliació a ERC i els mítings en que havia intervingut.  Era del Poble Nou. Els primers mesos de la guerra el vigilant del seu barri estava espantat perquè els del Comitè rondaven casa seva per detenir-lo. Va anar a veure l’Anna i ella va parlà amb l’alcalde i el Comitè i va aconseguir que deixessin tranquil a un home que no havia fet res. En el judici, el testimoni d’aquell vigilant de barri la va salvar d’una condemna llarga i només va passar uns mesos a les presons de Manresa i de Les Corts de Barcelona. 

MOVIMENT LLIBERTARI

Rosita Espinalt. Tenia 17 anys i era mecanògrafa de la Secció de la Propietat Urbana de l’Ajuntament de Manresa. Jove i d’esperit lliure, es va afiliar a les Joventuts Llibertàries arran de la seva relació amb el que més endavant va ser el seu marit. Es va afiliar també a la S.I.A.(Solidaritat Internacional Antifeixista ), entitat dins la qual va exercir també de mecanògrafa. Va anar al front a donar coratge als soldats i també va fer de suport als hospitals de campanya ajudant a soldats ferits. Va ser condemnada a 12 anys i va passar per les presons de Manresa i de Les Corts de Barcelona.

Assumpció Solà. Tenia 18 anys. Era teixidora de la fàbrica Bertrand i Serra d’ El Guix i formava part del Comitè d’Empresa. Estava  afiliada  a les Joventuts llibertàries i a la CNT on hi feia tasques administratives. Va anar al Front d’Osca amb la intenció d’arribar a la trinxera, cosa que no va aconseguir. Va ser condemnada a 12 anys i va passar per les presons de Manresa i de Les Corts de Barcelona.

PARTIT OBRER D’UNIFICACIÓ MARXISTA (POUM)

Lluïsa Xandri. Tenia 24 anys, era casada i obrera tèxtil. Afiliada al POUM i al sindicat CNT actuava de miliciana els primers mesos de la guerra civil al costat dels seus companys de partit.  Fou condemnada a cadena perpètua, o 30 anys. Va passar per les presons de Les Corts de Barcelona, d’Amorebieta (Biscaia) i Palma de Mallorca.