Memòria i Història de Manresa
Qui som

Introducció

Les dones manresanes van participar activament en la vida de la ciutat durant la guerra civil. Van tirar endavant les famílies, van treballar per la guerra des de les fàbriques i des de la societat civil, van fer d’infermeres en substitució de les monges, es van posar al davant de centres d’ensenyament, de centres assistencials, d’empreses i fàbriques sobretot a mesura que els homes anaven marxant al front. Van treballar intensament en els partits polítics, sindicats i organitzacions amb l’experiència aconseguida des de la proclamació de la República, període en que la dona va assolir drets fonamentals com el dret a vot.

Les manresanes també van ser víctimes. Entre dones i nenes, catorze van morir en els bombardeigs de la ciutat, quatre dones van morir a l’entrada de l’exèrcit franquista a Manresa i tres monges van ser assassinades a la rereguarda els primers mesos de la guerra.  Altres dones  van morir també com a conseqüència de la guerra com la Conxita de Balanzó, directora de la Biblioteca de Manresa. Moltes van perdre el marit, el pare o els fills al front o a la rereguarda  i van haver de tirar endavant la família, a vegades fins i tot perdent la dignitat per protegir-la o alimentar-la.

En acabar la guerra, com a mínim un centenar de dones manresanes van ser empresonades i jutjades en Consells de Guerra a causa de les seves activitats durant la República i la guerra.  Altres, van ser depurades i no van  poder tornar a exercir la seva professió, sobretot mestres, infermeres i funcionàries d’organismes públics  i algunes van ser obligades a traslladar-se lluny de Manresa per seguir exercint-la .

Una part d’aquest treball agrupa la recerca realitzada amb motiu de varies xerrades fetes a Manresa l’any 2013 sobre “les manresanes i la guerra civil”.  L’apartat  “La repressió franquista: les manresanes empresonades” és la continuació de la recerca que vam fer amb Josep Alert per al projecte Cens de manresans privats de llibertat. Noms i xifres de la repressió franquista (1939-1975), aprofundint en les dones que consten en el Cens.