Memòria i Història de Manresa
Qui som

Els fets del 8 de març de 1937

Els fets ocorreguts el 8 de març de 1937 ens demostren com les dones manresanes estaven en primera línia de la política encara que no exercissin càrrecs.

En aquells moments s’anava instaurant  un enfrontament entre partits i sindicats, entre dos sectors ideològics-polítics, que va acabar en els Fets de Maig de 1937. Per una banda ERC i PSUC impulsava la creació d’un exèrcit popular, únic i regular per guanyar la guerra i per altra banda CNT i POUM, prioritzaven la revolució social i el manteniment de les milícies populars. En aquest marc i després d’un Ple municipal del dia anterior on els regidors del PSUC proposaren que onegessin només les banderes republicana i catalana en els locals públics es desencadenaren els fets.

La manifestació del 8 de març (“Diada de la Dona Antifeixista”) va ser pacífica. Va començar a les 7 de la tarda a la Plaça de la República (Plaça Major) i va  passar pels carrers de Sobrerroca, Joc de la Pilota, Muralla, Born per arribar a la Plaça de l’Om on tres dones van fer els parlaments de cloenda. 

Acabat l’acte, un grup de dones es va dirigir a l’edifici de Telefònica del Passeig, ocupat per la CNT,  i van despenjar la bandera d’aquest sindicat que hi onejava. Tot seguit també van treure una pancarta del POUM i quan es dirigien al local del POUM i de la CNT  van ser interceptades per les patrulles de control que les va dispersar amb trets a l’aire. Aquests fets van provocar una forta crisi entre partits i dins del Consell Municipal de Manresa.

També les dones feixistes van alçar públicament la veu en una manifestació a la Plaça de la República (Plaça Major). Entre 20 i 25 dones cridaven consignes contràries a la República. La promotora de l’acte i dues dones més, totes de coneguts antecedents dretans, van ser detingudes.