(Montserrat, 8/4/2021)

Portada

El mes d’abril del 2022 moria, al monestir de Montserrat d’on era monjo, en Josep Massot i Muntaner, el Pare Massot. Nascut l’any 1941 a Palma de Mallorca, desenvolupà al llarg de la seva vida una intensa activitat cultural i esdevingué un dels principals historiadors del país. La seva bibliografia històrica és realment remarcable així com, més enllà de la seva vocació religiosa, la seva tasca com a director de les Publicacions de l’Abadia de Montserrat. Nombrosos i prestigiosos premis avalen la seva trajectòria.

En tota la seva obra intel·lectual i personal -com a monjo, editor i historiador- es caracteritzà com un ferm defensor de la llengua i cultura catalanes i de les llibertats polítiques i socials com, per exemple, es manifestà l’any 1970 quan es va implicar en la tancada d’intel·lectuals a Montserrat, llavor de la futura Assemblea de Catalunya, en plena lluita contra la dictadura franquista.

L’abril del 2021 ens rebé al monestir de Montserrat i, amb tota l’amabilitat i l’humanisme que el caracteritzava, va respondre les nostres preguntes. En aquest web podreu conèixer les seves interessants reflexions. Durant una hora i mitja el Pare Massot ens va parlar del cop d’estat militar i la guerra civil a Mallorca (amb una extensa explicació sobre el frustrat desembarcament del capità Bayo, la duríssima repressió franquista iniciada per l’anomenat comte Rossi i la violació i assassinat de les 5 milicianes), sobre la repressió a la rereguarda republicana i els assassinats de 23 monjos de Montserrat, del bisbe Perelló, de les visites d’Himmler i el general Franco al monestir, de l’aportació de Montserrat a la llengua catalana i a la lluita antifranquista i el seu compromís contra la dictadura, de l’abat Aureli Escarré -qui s’enfrontà al general Franco- i del capellà manresà Joan Vilar i Costa, ex-jesuïta i partidari de la República, bo i acabant la seva intervenció mostrant la seva temença pel neofranquisme actual i l’auge de VOX.

Va ser un plaer conversar amb el Pare Massot i li agraïm moltíssim la seva disponibilitat i atenció.

 

Joaquim Aloy i Pere Gasol

 

Buscar a tot memoria.cat