Memòria i Història de Manresa

Joves i republicans. La República a Manresa. 1931-1936

[ Tornar a Publicacions ] 

Autors: Joaquim Aloy i Pere Gasol

Pàgines: 170

Editorial: Ajuntament de Manresa

Any d’edició: 2001

Índex del llibre

Introducció del llibre

 

 

 

 


Índex de “Joves i Republicans. La República a Manresa (1931-1936)”


Els antecedents   
La Restauració
La crisi del sistema de la Restauració

7
La proclamació de la República

Àmbit general
Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931
La proclamació de la República
Àmbit manresà
Les eleccions municipals del 12 d’abril de 1931 a Manresa
La proclamació de la República a Manresa
13
Partits polítics
Àmbit general
Principals partits a Espanya
Principals partits a Catalunya

Àmbit manresà.
El nou marc polític
Principals partits i ideologies polítiques a Manresa

27
Economia i societat

Àmbit general
La demografia
La crisi econòmica
Principals sindicats
La problemàtica social
Àmbit manresà

Demografia
Economia
El sindicalisme a Manresa
La problemàtica social

41
Principals esdeveniments polítics
Àmbit general
El bienni d’esquerres (1931-1933) i la lluita per l’autogovern de Catalunya
El bienni de dretes i els fets del Sis d’Octubre de 1934
Les eleccions del febrer de 1936 i l’inici de la Guerra Civil.

Àmbit manresà
El bienni 1931-1933
El bienni 1934-1936

55
Cultura i obra de govern

Àmbit general
Les limitacions a la política de la Generalitat
L’acció cultural
Àmbit manresà
L’urbanisme: obres i projectes
Les assistències social i sanitària

L’ensenyament
La cultura
Altres serveis

81
Aportacions de manresans i bagencs a la Catalunya republicana: noms i ideals            119
El franquisme: la fi d’una esperança
Àmbit general
Àmbit manresà
Les víctimes de la guerra

La repressió franquista

149
Cronologia   164
Bibliografia      167


Introducció


Aquest document és un dossier divulgatiu complementari de l’exposició Joves i Republicans. La República a Manresa (1931-1936), organitzada per l’Ajuntament de Manresa, amb motiu del setantè aniversari de la proclamació de la República.

L’exposició -i el dossier respectiu- pretén, d'una banda, donar a conèixer l'obra de govern de l'ajuntament republicà. Un ajuntament, que malgrat que governà només durant 45 mesos -i encara interromputs per les conseqüències dels fets del Sis d'Octubre-, demostrà la seva capacitat de gestió -tot i alguns errors puntuals-, la seva aposta per la cultura, l'ensenyament i els temes socials i la seva ambició per convertir Manresa en una ciutat moderna, capital de la Catalunya Central.

D'altra banda, es vol posar l'èmfasi en destacar una sèrie de personalitats polítiques i intel·lectuals de Manresa i del Bages especialment representatives d'una època i d'una generació. La majoria eren joves, catalanistes, republicans, amb uns ideals de llibertat i de justícia social. Van lluitar per aconseguir la República i les llibertats per a Catalunya i alguns d'ells van ser cridats pels presidents Macià i Companys al govern de la Generalitat.

En desaparèixer la República, tots els seus projectes i il·lusions van ser segats de soca-rel per la dictadura franquista. L'execució, la presó, l'exili, els camps de concentració i, en el millor dels casos, l'ostracisme i el silenci obligat van ser el seu destí. Simbolitzen una generació estroncada per la Guerra Civil i el franquisme. A la part final del dossier, en podreu saber els noms, l’obra i  la trajectòria vital posterior a l'època republicana.

Per aquest motiu es fa referència només a alguns aspectes del franquisme –i no de la Guerra Civil com a tal-, ja que s’explica el que va passar amb els protagonistes de l’època republicana un cop acabat el conflicte bèl·lic. El tema de la Guerra Civil, doncs, no és tractat en aquesta exposició ni en el dossier, ja que pensem que l’enorme importància i trascendència del període 1936-39 requereix per si sol un tractament monogràfic que algun dia caldria fer.

Així, el dossier divulgatiu intenta explicar planerament els trets essencials de l'etapa republicana des de l'àmbit de Manresa, de Catalunya i de l'estat espanyol, fins al moment de l'esclat de la Guerra Civil. Les il·lustracions també són pensades per fer-ne més entenedors els continguts. Es tracta d'una etapa realment convulsa, però, tanmateix, de plena democràcia entremig de dues dictadures (la del general Primo de Rivera i la del general Franco).

Endinsant-nos-hi, coneixerem les inquietuds i les realitzacions d’aquells anys i dels seus protagonistes. En definitiva, ens aproparem a una Manresa -i a una Catalunya- no pas gaire llunyana en el temps, però també molt desconeguda a conseqüència de la censura i la manipulació històrica que la dictadura franquista imposà durant dècades al conjunt de la població.

Ens cal el vostre suport econòmic