Edificis de Barcelona

Edifici del carrer del Call

Any 1911. Els Magatzems Jorba es van establir a Barcelona al carrer del Call, números 13 i 15, cantonada amb Sant Domènec del Call. La botiga era propietat de l’empresa “Jorba i Cia, en comandita” i estava dirigida per Pere Jorba Rius. L’establiment es va inaugurar el 14 de setembre de 1911. La decoració era obra del prestigiós artista manresà Francesc Cuixart Barjau. Aquest establiment venia camises, articles de plata, vestits a mida, llenceria, novetats i ornaments religiosos. A la cantonada s’hi anunciaven els serveis de taller que s’hi oferien: sastreria, vestits d’home, camiseria, roba blanca, ornaments sagrats, hàbits, brodats, reparació de rellotgeria i òptica, gravació i restauració de metalls. En aquests magatzems també s’anunciava el sistema de preu fix que hi havia a l’establiment de Manresa.

Edifici del Portal de l’Àngel

Any 1926. Dibuix dels nous Magatzems Jorba de Barcelona. La primera fase de l’edifici, la que donava al Portal de l’Àngel, es va inaugurar el 25 d’octubre de 1926 i encara hi va assistir el patriarca de la família, Pere Jorba Gassó. L’edifici, que va obtenir el premi de l’ajuntament de Barcelona al millor edifici construït aquell any, va ser obra de l’arquitecte Arnau Calvet Peyronill (1874-1956), el mateix que, posteriorment, projectaria els Magatzems Jorba de Manresa.

Any 1933. Magatzems Jorba de l’avinguda del Portal de l’Àngel i carrer de Santa Anna. Tot l’edifici complet no va ser inaugurat fins al 24 d’octubre de 1932. Al davant de l’empresa “Magatzems Jorba SA” de Barcelona hi havia Pere Jorba Rius i, com a gerent, Domènec Ribas Prat (1889-1955), marit de Neus Jorba Vives (1890-1956), filla gran de Joan Jorba Rius. Aquests magatzems van ser propietat de la família Jorba fins al 1963, en què van ser venuts a Galerias Preciados, una empresa madrilenya.

Febrer de 1933. Entrada dels Magatzems Jorba de Barcelona. A l’arc de la marquesina que cobreix l’entrada es pot veure un medalló amb el lema de l’empresa “Labor omnia vincit”. El disseny d’aquest emblema, amb els símbols del treball i del comerç, correspon al dibuixant, empleat de l’empresa, Josep Algué, i la frase en llatí està extreta de l’obra Les Geòrgiques, de Virgili.

Any 1933. Detall dels monumentals fanals que adornaven el xamfrà de l’entrada principal i cúpula de l’edifici vista des del carrer de Santa Anna.

Febrer 1933. Quart pis; seccions de telègrafs, telèfons, cables i ràdios; secció de lectura i biblioteca. Pere Jorba Rius, amb una gran visió comercial, va posar en aquests grans magatzems serveis complementaris per fidelitzar la clientela.

Febrer 1933. Cafeteria de la terrassa, amb la barra i les taules per a la clientela. Aquest local també servia com a restaurant.

Febrer 1933. Terrassa. Monument a la infància i font en funcionament, Aquesta era realment espectacular, tenia 22 jocs de llum i color i recordava, en petit, les fonts de Montjuïc que s’havien inaugurat per l’Exposició Universal de 1929.

Febrer 1933. Grup de gent a la terrassa, amb la font que hi havia instal·lada i el monument a la infància al fons.