El primer franquisme a Manresa en un clic (1939-1959)

Gestions per retornar persones que es troben a França. Documents

 

     

20/04/1939: demanda de l’alcalde de Manresa al president de la Junta de Protección de Menores de Barcelona perquè faci les gestions possibles per retornar les tres germanes Perpètua, Carme i Gaspara Criado Ribas, que es troben refugiades a França: “les obligaron los rojos a internarse en Francia”. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

24/04/1939: petició de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Perpinyà perquè intercedeixi en l’alliberament i retorn del manresà Joan Vila Baliellas, reclòs al camp de concentració d’Argelers. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

26/04/1939: petició de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Perpinyà perquè faci les gestions possibles per tal que puguin tornar Joan Treserras Planas i José López Navarro, tancats al camp de concentració de Sant Cebrià (Arxiu Comarcal del Bages)

 

   

Abril-maig de 1939: petició de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Pau perquè faciliti el retorn de la manresana Flora Garcia Ros, de 19 anys, que actualment resideix a França i és reclamada per la seva mare. S’acompanya d’una carta del cònsol, José Mª Cavanillas, amb les instruccions que ha de seguir per tornar, a través de contactes amb la Creu Roja. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

28/04/1939: demanda de l’alcalde de Manresa al cònsol General d’Espanya a París perquè faci les gestions possibles perquè puguin tornar a Manresa algunes persones que actualment resideixen en diferents localitats franceses: Consuelo Lázaro Ortiz, Antonio Plaza Lázaro, Rufino Merino Lázaro, Paulina Costa Parrel, Ramon Badia Guitart i Leonor i Vicenta Pardo. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

1/05/1939: petició de l’alcalde de Manresa al cònsol general d’Espanya a París perquè intercedeixi a favor del retorn dels manresans Josep Mur i Ramon Codina Planas, reclosos en camps de concentració francesos. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

4/05/1939: prec de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Tours (França), perquè faciliti el retorn de les manresanes Maria i Margarida Blasi Farguell, que actualment estan a Buzançais, “por ser esta la voluntad del padre y de las propias interesadas”. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

5/05/1939: petició de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Perpinyà per tal que intercedeixi a favor del retorn del manresà Andreu Campamelés Bardají, reclòs al camp de concentració del Barcarès, que està ferit i malalt. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

6/05/1939: demanda de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Agde perquè faci les gestions possibles per alliberar del camp de concentració d’aquest municipi francès i faciliti el retorn a Manresa de Josep Adam Casanovas, Secundí Soler Balaguer i Ramon Codina Planas. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

9/05/1939: petició de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Bordeus per tal que faci les gestions possibles perquè pugui tornar el manresà Marcel·lí Vila Puig, localitzat a la Dordonya. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

9/05/1939: petició de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Agde perquè faci les gestions possibles per alliberar de diversos camps de concentració Isidre Soler Pintó, Manel Prat Bartomeu, Benvingut Cardona Pallerols, Pere Borrell Cordero, Josep Bonsfills, Joan Claret Fígols, Vicenç Junyent Morera i Pere Mas Puigoriol, i d’aquesta manera facilitar-ne el retorn a Manresa. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

9/05/1939: demanda de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Perpinyà per tal que intercedeixi a favor del ràpid alliberament de diversos camps de concentració i el retorn a Manresa d’una vintena de persones. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

9/05/1939: petició de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Perpinyà per tal que faci les gestions possibles perquè pugui tornar a la ciutat Ignasi Sivila Subirana, que actualment està al camp de concentració d’Argelers. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

15/05/1939: petició de l’alcalde de Manresa al cònsol d’Espanya a Perpinyà per tal que intercedeixi a favor del retorn de cinc manresans que estan al camp de concentració del Barcarès. Es tracta de Pere Reig Torrent, Josep Prat Codina, Isidre Lari Vallverdú, Julià de la Peña Núñez i Manel Villaplana Vargas. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

 

Setembre de 1939: tres documents sobre la repatriació de la nena Rosa Piñero Alcaraz: telegrama adreçat a l’alcalde i president de la Junta Local de Protección de Menores de Manresa, per sol·licitar que una persona autoritzada reculli la nena acabada de repatriar de França; certificació de la Junta Provincial de Protección de Menores de Barcelona que autoritza lliurar Rosa Piñero al portador del certificat; i carta de l’alcalde de Manresa al president de la Junta Provincial de Protección de Menores de Barcelona, en què li comunica que el comissionat que havia de recollir Rosa Piñero Alcaraz al centre del Grupo Benéfico del carrer Wad-Ras de Barcelona no la va trobar. Per aquest motiu sol·licita rebre informació del seu destí, per tal que pugui ser recollida. (Arxiu Comarcal del Bages)

 

     

11/10/1939: notificació del Grupo Benéfico de la Junta Provincial de Protección de Menores de Barcelona, que comunica a l’alcalde de Manresa el retorn a la ciutat dels infants procedents de l’estranger Fernando Almazán Aguado, Manuel Rodríguez Masot i Ramon Rodríguez Masot: “han llegado [...] procedentes del extranjero que fueron evacuados por las hordas rojo-separatistas”. (Arxiu Comarcal del Bages)

Torna a dalt