El míting de la Diada Nacional
del 1976 a Manresa

Documents

Cartell del míting i adhesiu de l’Assemblea

     

Cartell del míting de la Diada Nacional organitzat per l’Assemblea del Bages, el 10 de setembre del 1976. (Col·lecció Joaquim Aloy).

 

 

     

Adhesiu de l’Assemblea del Bages, que inclou el lema Llibertat, amnistia i Estatut d’Autonomia i que es va vendre per la Diada Nacional de Catalunya. (Col·lecció Pep Centelles).

 

 

Comunicacions i manifestos

   

Setembre de 1976: full volant escrit en català i en castellà i distribuït per l’Assemblea del Bages en motiu de la Diada Nacional de Catalunya. L’organisme unitari hi explica el significat històric de l’Onze de setembre, reivindica les llibertats democràtiques i convida la població a penjar banderes catalanes als balcons i a assistir a l’acte organitzat a Manresa el 10 de setembre, així com el de l’endemà a Barcelona, acte que finalment es va haver de celebrar a Sant Boi de Llobregat. (Col·lecció Joaquim Aloy).

 

 

     

8/9/1976: nota de premsa de l’Assemblea del Bages en motiu de la Diada Nacional de Catalunya que informa de l’èxit de la campanya promotora de penjar banderes catalanes als balcons, de la suposada aprovació de l’acte al Congost davant el silenci administratiu del governador civil de Barcelona i de la forma de comunicar-los les adhesions a l’acte organitzat. Del document n’hem suprimit les dades que donen informació personal dels implicats, com el telèfon. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

     

10-9-1976: full volant de l’Assemblea del Bages que, en motiu de l’acte organitzat a Manresa per la Diada Nacional de Catalunya, aprofita per a difondre els quatre punts programàtics de l’Assemblea de Catalunya, que es feren popularment coneguts sota el lema Llibertat, amnistia i Estatut d’Autonomia. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

     

13/9/1976: comunicat de la comissió permanent de l’Assemblea del Bages sobre la detenció de Josep Badia, acusat d’injúries a la Guàrdia Civil. L’entitat defensa la innocència de l’acusat, demana la seva llibertat i denuncia la seva retenció com un acte antidemocràtic. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

Permisos

 

3/9/1976: instància de Josep Badia, Xavier Sitjes i Ramon Majó, en nom de l’Assemblea del Bages, dirigida al governador civil de Barcelona per informar-lo de l’organització d’un acte el 10 de setembre de 1976 al pavelló del Congost de Manresa sota el títol “Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya”. Hi intervindrien Josep Badia, Xavier Sitjes, Sebastià Vives, Joan Tatjé i Dolors Estrada. Del document n’hem suprimit les dades que donen informació personal dels implicats, com el telèfon i l’adreça. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

     

9/9/1976: notificació de l’Ajuntament de Manresa a Josep Badia, Xavier Sitjes i Ramon Majó que els anuncia haver rebut del Govern Civil de Barcelona una comunicació per la qual se’ls denega el permís per a organitzar l’acte de la Diada al pavelló del Congost. El motiu de la prohibició és que “según se desprende del título del acto mencionado los fines del mismo no guardan acatamiento al vigente ordenamiento constitucional”. El títol de l’acte era “Onze de Setembre, Diada Nacional de Catalunya”. Del document n’hem suprimit les dades que donen informació personal dels implicats, com l’adreça. (Arxiu Comarcal del Bages).

 

 

Informes policials

     

9-9-1976: informe de la Guàrdia Civil de Manresa adreçat al Govern Civil de Barcelona per a informar-lo de la troballa de diversos fulls clandestins a la demarcació. Entre aquestes destaquen, a Manresa, uns exemplars que fan una crida a la participació en l’acte organitzat al pavelló del Congost en motiu de la Diada Nacional. El text s’acompanya de mostres d’aquests fulls volants. (Arxiu General de la Delegació del Govern a Catalunya).

 

 

14/9/1976: informe de la Guàrdia Civil de Manresa per al Govern Civil de Barcelona que resumeix els diversos actes que es feren en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, celebrats a la demarcació. Entre aquests destaquen els de Moià, Sallent i Manresa. En el míting del Congost es comptabilitza la participació en 1.600 persones. El text subratlla les paraules de Josep Badia, que li van costar la detenció. Segons l’informe, Badia hauria afirmat: “que había que lamentar una nueva víctima, la del joven JESUS MARÍA ZABALA, ASESINADO POR LA GUARDIA CIVIL”. En canvi, l’àudio de la intervenció, que es pot escoltar en aquest web, evidencia que Josep Badia en realitat va dir: “Amics, aquesta setmana hi ha hagut un nou mort a causa de la repressió. Josep [Jesús] Maria Zabala, de Fuenterrabía, ha sigut assassinat mentre es manifestava pacíficament...”. (Arxiu General de la Delegació del Govern a Catalunya).

 

 

 

18/9/1976: nota informativa de la Guàrdia Civil de Manresa adreçada al Govern Civil de Barcelona sobre la troballa d’un centenar de fulls volants al Passeig de Pere III. L’informe s’acompanya d’un exemplar en català i un en castellà del full volant, en què la Comissió Permanent de l’Assemblea del Bages denuncia la detenció de Josep Badia. (Arxiu General de la Delegació del Govern a Catalunya).

 

 

Balanç econòmic de l’acte

Inventaris

(Procedència de la documentació: els documents d'aquest apartat procedeixen de la part de l'arxiu de l'Assemblea del Bages que ha custodiat tots aquests anys el manresà Pep Centelles).

     

Setembre de 1976: registre del material venut –llibres, medallons, pòsters, pasquins i banderes, entre d’altres- en motiu de la Diada Nacional de Catalunya, dividit pels diferents municipis de la comarca del Bages i pels barris manresans. El document reflecteix les iniciatives promocionades per l’Assemblea del Bages a diversos indrets de la comarca per tal de donar a conèixer el significat de l’11 de Setembre i la necessitat de participar en l’acte del Congost. També conté detalls del material venut per recaptar diners que sufraguessin les despeses ocasionades pel míting. (Col·lecció de l'Assemblea del Bages, custodiat durant 30 anys per Pep Centelles).

 

 

     

Setembre de 1976: registre del material venut –llibres, medallons, pòsters, pasquins i banderes, entre d’altres- en diferents municipis de la comarca del Bages en motiu de la promoció de la Diada Nacional de Catalunya. (Col·lecció de l'Assemblea del Bages).

 

 

     

Setembre de 1976: taula que recull el material venut –fulls explicatius de la Diada, llibres, medallons, pòsters i senyeres, entre d’altres-, dividit en diferents barris de Manresa. També s’hi reflecteixen alguns actes organitzats en motiu de l’Onze de setembre. (Col·lecció de l'Assemblea del Bages).

 

 

     

Setembre de 1976: inventari del material rebut, del venut i del tornat a la parada establerta al barri de les Escodines de Manresa –davant del cine Loiola- en motiu de l’Onze de Setembre. Es van recaptar 11.107 pessetes amb la venda de llibres sobre la història de Catalunya, medallons, pòsters dels presidents Macià i Companys i carnets de l’Assemblea de Catalunya. És interessant veure les unitats venudes i les retornades, que permeten copsar l’entusiasme popular que hi havia –gairebé es van vendre totes les unitats disponibles-, així com les observacions indicades, que ajuden a comprendre les dificultats d’organització. (Col·lecció de l'Assemblea del Bages).

 

 

   

Setembre de 1976: inventari que inclou les entrades, sortides i deutes econòmics en relació amb la campanya organitzada al voltant de la Diada Nacional de Catalunya. (Col·lecció de l'Assemblea del Bages).

 

 

   

Setembre de 1976: relació de liquiditat de l’Assemblea del Bages en motiu de les despeses generades amb l’acte del 10 de setembre de 1976 per a celebrar la Diada. Inclou les quantitats pagades, les cobrades i les pendents de pagar i de cobrar. La relació ve acompanyada d’una nota escrita per Isidre Badia corresponent a les dificultats rebudes per a cobrar algunes quantitats, així com per conèixer la procedència d’algunes despeses. (Col·lecció de l'Assemblea del Bages).

 

 

   

Setembre de 1976: inventaris amb les entrades i sortides econòmiques ocasionades per l’organització de l’acte de la Diada. Entre aquests moviments s’observen els ingressos obtinguts per la venda de materials diversos (com banderes catalanes i pòsters) en parades situades al barri vell de Manresa, durant els dies 8, 9 i 10 de setembre. En total hi havia un dèficit de 343’5 pessetes. (Col·lecció de l'Assemblea del Bages).

 

 

Factures i pagaments

(Procedència de la documentació: els documents d'aquest apartat procedeixen de la part de l'arxiu de l'Assemblea del Bages que ha custodiat tots aquests anys el manresà Pep Centelles).

   

Setembre de 1976: cèdula de notificació i factura de l’Ajuntament de Manresa a Lluís Alsedà, en nom de l’Assemblea del Bages, per valor de gairebé 1.000 pessetes, pel permís d’instal·lació de nou parades a diferents punts de la ciutat per vendre medalles, llibres i banderes catalanes en motiu de la celebració de l’Onze de setembre.

 

 

   

Setembre de 1976: factures de la copisteria Sarrió a Ignasi Perramon, en nom de l’Assemblea del Bages, per valor de 3.800 i 12.000 pessetes en concepte de 6.000 i 20.000 impresos fets a dues cares.

 

 

Setembre de 1976: factura de la companyia Tejidos Santo Domingo de Manresa a Eduard Puig, en nom de l’Assemblea del Bages, per valor de 114.870,6 pessetes en concepte de compra de banderes catalanes. El rebut s’acompanya del taló que serví per a pagar l’import. 

 

 

     

4/9/1976: factura de Gráficas Cucurella a l’Assemblea del Bages per valor de 7.370 pessetes en concepte de 2.000 cartells del míting de la Diada Nacional de Catalunya. 

 

 

     

10/9/1976: factura de Gráficas Cucurella a l’Assemblea del Bages per valor de 9.500 pessetes en concepte de 1.500 cartells de la bandera catalana. 

 

 

   

10/9/1976: factura de l’empresa Blaya per valor de 5.135 pessetes en concepte de l’equip de so utilitzat al pavelló del Congost per l’acte d’aquell mateix dia. Acompanya el document el taló amb el qual Eduard Puig, en nom de l’Assemblea del Bages, va efectuar el pagament. 

 

 

   

Setembre-octubre de 1976: factura de Ràdio Manresa a l’Assemblea del Bages per valor de 2.989 pessetes en concepte d’anuncis radiofònics el dia onze de setembre. Acompanya el document el taló amb el qual l’Assemblea del Bages va pagar l’import.  

 

Altres

     

20/9/1976: acta de la reunió permanent de l’Assemblea Democràtica de Manresa que conté, entre d’altres qüestions, una valoració sobre l’acte organitzat al pavelló del Congost en motiu de la Diada Nacional de Catalunya. Entre els punts positius destaca la participació dels municipis de la comarca i la cobertura de despeses, mentre que entre els negatius es ressalta l’elevat nombre d’intervencions i el fet que se centressin en la reivindicació de l’Estatut. (Arxiu Comarcal del Bages).