Correspondència inèdita 
de Lluís Companys, Pau
Casals i altres personalitats catalanes  
(Fons Jaume Creus i Ventura)

1a CARTA DE LLUÍS COMPANYS A JAUME CREUS

 

Sr Don Jaume Creus.
 
Estimat amic: He rebut la vostra carta, content de saber noves  de amic tan estimat com vós. En Gassol[1] me diu que os escriurà un altre dia. Tots els companys us envian recorts.
 
Ací, dins de les naturals molèsties i coses enutjoses de la presó estem relativament bé. Ja debeu saber que Barrera[2] és a una clínica de Barcelona, però penso que ens el portaran ya un dia d’aquests. En Lluhí[3] és a una clínica de Madrid i se trova perfecte.
Política? De Catalunya potser en sabeu vós més que jo, puig encara que rebo una correspondència molt copiosa procuro sustreurem a intervencions que desde ací, podrian adolèixer del defecte de no veure el detall de les coses.
 
Respecte a la política espanyola la veig fosca i confosa. Cada dia camvia el panorama i no se poden fer pronòstics. Aquests dies se parla de crisis. Jo crec que procuraran allargar-ho, per tal de aprovar la pròrroga de pressupostos i que la crisis devindrà fatal després, d’ací dues o tres setmanas, amb motiu del indult [de] González Peña[4]. La solució ya és de difícil preveure. Els agraris i cedistas voldran asaltar el poder. Ja veurem què passarà.
 
Molt satisfet sempre de anar sabent vostres notícias. I rebeu una estreta de mà efusiva, de bon amic.
 
Vostre
 
Companys.
 
Març 1935, Presó de Madrit

 

 


[1] Ventura Gassol
 
[2] Martí Barrera
 
[3] Lluhí i Vallescà
 
[4] Ramon González Peña, sindicalista i polític asturià. A l’octubre del 1934 participà en la revolució d’Astúrias. Jutjat el febrero de 1935, se’l condemnà a mort, però la pena li fou commutada per la de cadena perpètua.