Cens de manresans privats de llibertat
Noms i xifres de la repressió franquista (1939-1975)

Els batallons: el càstig dels treballs forçats. Documents

26/071939. Des d’Arriondas (Astúries), l’alferes comandant del batalló de treballadors núm. 90 demana a l’alcalde de Manresa  informes sobre els antecedents de Pere Vilaró Vilaró  (Arxiu Comarcal del Bages).

Sense data. Portada de l’expedient del Batalló de Soldats Penats 94 corresponent a Esteve Torras Oller. (Archivo General Militar. Guadalajara).

25/05/1943. Informe adreçat per Falange de Manresa al Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors Penats 94, amb seu a Rota (Cadis), referent a Esteve Torras Oller, a qui es qualifica de “perfecto revolucionario, aunque no se le conoce haya cometido ningún acto criminal”. (Archivo General Militar. Guadalajara).

31/07/1943. Certificat del cap del Batalló de Soldats Treballadors Penats 94 en què es deixa constància que Esteve Torras Oller hi ha observat bona conducta. (Archivo General Militar. Guadalajara).

Sense data. Llistat d’objectes personals que Jaume Aloy Malet posseïa al Batalló de Soldats Disciplinaris 6, on estava destinat. (Archivo General Militar. Guadalajara).

Sense data. Llistat dels objectes personals que Esteve Torras Oller posseïa al batalló de soldats treballadors  penats on estava destinat. (Archivo General Militar. Guadalajara).

Sense data. Fitxa del Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors 6 corresponent a Jaume Aloy Malet.  (Archivo General Militar. Guadalajara).

26/01/1942. Proposta de llicenciament de Jaume Aloy Malet del Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors 6. S’hi recull la durada de les diferents destinacions que ha tingut.  (Archivo General Militar. Guadalajara).

02/02/1942. Llista de llicenciaments del Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors Penats 6 corresponent a Jaume Aloy Malet i Ignasi Balagueró Secanell. S’hi fa constar que ambdós han estat classificats com a desafectos. (Archivo General Militar. Guadalajara).

03/12/1939. Fitxa del Batalló de Treballadors 136 corresponent al soldat Martín Gómez Sánchez, presentat a les tropes franquistes a Figueres.  (Archivo General Militar. Guadalajara).

02/04/1940. Llista d’objectes personals que Martín Gómez Sánchez posseïa al Batalló de Soldats Treballadors 136. (Archivo General Militar. Guadalajara).

03/05/1941. Relació de membres del Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors núm. 6 ingressats a l’Hospital Disciplinario de Pamplona. Entre ells, hi figura Jaume Aloy Malet. (Archivo General Militar. Guadalajara).

13/04/1943. Fitxa del Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors Penats 95, referent a Tomás Sanjuán Sanjuanes. (Archivo General Militar. Guadalajara).

Sense data. Llista de pertinences de Tomás Sanjuán Sanjuanes al Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors Penats 95. (Archivo General Militar. Guadalajara).

10/03/1945. Ofici del comandant en cap del Batalló de Soldats Treballadors 95 en què comunica al seu superior que a Tomás Sanjuán Sanjuanes li ha estat concedit un permís de quinze dies per traslladar-se a Sant Vicenç de Castellet, “por gravedad de su madre”. (Archivo General Militar. Guadalajara).

Sense data. Text del telegrama enviat per la Guàrdia Civil de Sant Vicenç de Castellet al Batalló de Soldats Treballadors 95 en què s’informa que la mare de Tomás Sanjuán Sanjuanes està greument malalta. (Archivo General Militar. Guadalajara).

26/03/1945. Ofici del comandant en cap del Batalló de Soldats Treballadors 95 en què informa que Tomás Sanjuán Sanjuanes s’ha reincorporat a la seva companyia, destacada a Guadarrama, “procedente de disfrutar [sic] los 15 días de permiso que le fueron concedidos por enfermedad grave de su madre”. (Archivo General Militar. Guadalajara).

11/03/1943. Text del telegrama enviat a l’alcalde de Sant Vicenç de Castellet en què s’ordena la incorporació immediata de Tomás Sanjuán Sanjuanes al Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors Penats 96. (Archivo General Militar. Guadalajara).

29/08/1943. Ofici en què s’informa que Tomás Sanjuán Sanjuanes s’ha reincorporat al Batalló Disciplinari de Soldats Treballadors Penats 95, procedent de l’Hospital Militar de Carabanchel. (Archivo General Militar. Guadalajara).

17/01/1940. Des d'Iragi (Navarra), el capità del batalló de treballadors núm. 3 reclama a l'Ajuntament de Manresa informació sobre els antecedents de Josep Gol Bascompte, per tal de confirmar la llibertat condicional que li ha estat concedida. (Arxiu Comarcal del Bages).

20/05/1939. Des de Guadalajara, el batalló de treballadors núm. 10 demana a l’Ajuntament de Manresa informació sobre Miquel Parcerisas Roca. (Arxiu Comarcal del Bages).

20/03/1940. Ofici del batalló de treballadors número 8 –amb seu a Canfranc (Osca)- en què es demana a l’Ajuntament de Manresa que torni a enviar informes sobre els antecedents de Ramon Nadeu Corominas, a causa de les contradiccions detectades respecte a les dades aportades per les altres autoritats de la ciutat. (Arxiu Comarcal del Bages).

06/05/1940. Requeriment d’antecedents sobre Pere M. S., per part del batalló de treballadors 156, establert a Tiurana. A sota, informe de resposta, elaborat per la Guàrdia Urbana. (Arxiu Comarcal del Bages).

11/11/1941. La direcció del camp de penats de Belchite (Saragossa) informa l’alcalde de Manresa que Josep Borràs Alfonso –en llibertat condicional i desterrat a Quinto de Ebro, al servei de la Dirección General de Regiones Devastadas- ha estat autoritzat a residir a la capital del Bages. (Arxiu Comarcal del Bages).

24/02/1940. Des de Las Matas (Madrid), el comandant del batalló de treballadors núm. 24 demana a l’Ajuntament de Manresa informació sobre els antecedents de Francisco López Navarro. (Arxiu Comarcal del Bages).

13/03/1940. Des de Navalperal de Pinares (Àvila), el comandant del batalló de treballadors núm. 154 demana a l’Ajuntament de Manresa informació sobre els antecedents del pres Llorenç Malet Gili. (Arxiu Comarcal del Bages).

07/125/1942. Des de Barcelona, el jutge del batalló disciplinari de soldats treballadors núm. 43 reclama a l’alcalde de Manresa que ordeni la recerca i captura de José Martínez Hernández, per haver-se evadit de la unitat disciplinària. (Arxiu Comarcal del Bages).

16/10/1940. L'Ajuntament de Manresa informa al comandant del batalló disciplinari de soldats treballadors núm. 51, a Madrid, dels antecedents de Josep Garriga Suronellas, "conceptuado como desafecto". (Arxiu Comarcal del Bages).

09/02/1942. L'Ajuntament de Manresa informa al comandant del batalló disciplinari de soldats treballadors de Cerro Muriano (Còrdova) dels antecedents de Nicolás Gaspar Giménez, "totalmente desafecto al Glorioso Movimiento Nacional". (Arxiu Comarcal del Bages).

08/01/1942. El comandant del batalló disciplinari de soldats treballadors de Cerro Muriano (Còrdova) demana a l'alcalde de Manresa informació sobre els antecedents de Nicolás Gaspar Giménez. (Arxiu Comarcal del Bages).

05/06/1939. El comandant accidental del batalló de treballadors 102 requereix des de Peñarroya a l'alcalde de Manresa informació sobre els antecedents d'Antonio Jiménez Pierrez, especialment "si tuvo intervención en el movimiento rojo-revolucionario [...]". (Arxiu Comarcal del Bages).

01/12/1939. Des de Medina del Campo (Valladolid), l’alferes del grup de treballadors del Castillo de la Mota reclama a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents del “prisionero trabajador” Josep Montserrat. (Arxiu Comarcal del Bages).

01/12/1939. Des de Medina del Campo (Valladolid), l’alferes del grup de treballadors del Castillo de la Mota reclama a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents del “prisionero trabajador” Josep Montserrat. (Arxiu Comarcal del Bages).

28/09/1939. Des de Palma de Mallorca, el Grupo de Unidad de Trabajadores reclama a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents del presoner Bartolomé García Sánchez, per tal de ser reclassificat. (Arxiu Comarcal del Bages).

22/05/1940. Informe de l’Ajuntament de Manresa adreçat al batalló de treballadors núm. 2, amb seu a Errenteria, referent a José Navarro Cañada. (Arxiu Comarcal del Bages).

14/02/1940. El batalló de treballadors i presoners de Seròs (Lleida) demana a l’alcalde de Manresa informes sobre Rafael Alía Castro, per tal de procedir-ne a la classificació. (Arxiu Comarcal del Bages, Manresa)

03/11/1941. Des d’Algesires (Cadis), el batalló disciplinari núm. 6 demana a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents de Jaume Aloy Malet. (Arxiu Comarcal del Bages).

I28/10/1939. El batalló de treballadors núm. 109, amb seu a Tetuan, demana a l’alcalde de Manresa antecedents sobre Leoncio Anastasio Albach. (Arxiu Comarcal del Bages).

10/09/1940. L’alcalde de Manresa respon per ofici al comandant en cap del batalló de treballadors núm. 89 sobre L.A.A., el qual, “por sus ideas anarquistas, los rojos lo condecoraron con los galones de sargento”, de manera que “por su indeseable conducta está conceptuado como totalmente desafecto al Glorioso Movimiento Nacional y su libertad no solamente significaría peligro y mal ejemplo, sino desencanto y gran pérdida de moral en los que sufrieron cautiverio, barbarie y tiranía roja”. (Arxiu Comarcal del Bages).

21/12/1939. Fitxa del batalló de treballadors núm. 157, amb seu a Guadalajara, corresponent a Francesc Andreu Bassols. S’hi fa constar que hi ingressà procedent del camp de concentració de Santoña (Cantàbria). (Arxiu Comarcal del Bages).

04/01/1940. L’alcalde de Manresa informa al batalló de treballadors 157, amb seu a Guadalajara, sobre Francesc Andreu Bassols, considerat persona de bona conducta, que “sirvió forzoso al Ejército rojo”. (Arxiu Comarcal del Bages).

10/08/1939. Des de Xerta (Tarragona), el comandant de la primera companyia del batalló de treballadors núm. 163 demana a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents polítics d’Ángel José Aquillué. (Arxiu Comarcal del Bages).

06/11/1942. Des del batalló disciplinari de soldats treballadors núm. 19, amb seu a la Pobla de Lillet, es demana a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents d’Ángel José Aquillué. (Arxiu Comarcal del Bages).

14/06/1939. Des d’Onda (Castelló), el cap del batalló de treballadors núm. 135 demana a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents de Salvador Barquet Selga. (Arxiu Comarcal del Bages).

28/06/1939. Informe sobre Salvador Barquet Selga, enviat per l’alcalde de Manresa al cap del batalló de treballadors núm. 135, amb seu a Onda (Castelló). (Arxiu Comarcal del Bages).

30/03/1940. Informe de l’Ajuntament de Manresa adreçat al batalló de treballadors núm. 64 –amb seu a Amaiur (Navarra)- relatiu a M.C.R.: “Elemento peligrorísimo y de malos antecedentes, tanto político[s] como morales, habiéndose manifestado y actuado descaradamente en favor del marxismo, y habiendo llevado arma”. (Arxiu Comarcal del Bages).

14/11/1939. Des d’Astorga (Lleó), el batalló de treballadors núm. 21 reclama a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents de Ramon Combellé Puértolas, per tal de llicenciar-lo, si s’escau. (Arxiu Comarcal del Bages).

27/03/1940. Informe de l’alcalde al cap del batalló de treballadors núm. 9 –situat a Villafría (Burgos)-, relatiu a Gabriel Espinal, “elemento peligrosísimo y de pésimos antecedentes”. (Arxiu Comarcal del Bages).

28/09/1939. Des d’Amaiur (Navarra), el batalló de treballadors núm. 64 reclama a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents de Jaume Esquius Bertran. (Arxiu Comarcal del Bages).

05/06/1939. Des de València, el capità en cap del batalló de treballadors núm. 167 demana a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents d’Enric Ganchal Desveus. (Arxiu Comarcal del Bages).

12/11/1942. Des de las Arenas (Biscaia), el comandant en cap del batalló disciplinari de soldats treballadors penats núm. 92 reclama a l’alcalde de Manresa informes sobre els antecedents d’Alejandro García García. (Arxiu Comarcal del Bages).

04/11/1944. Informe de la Guàrdia Urbana sobre José C.B. Ha estat motivat arran d’una petició d’informació del capità del batalló de soldats treballadors núm. 95. S’hi afirma que “se le vio prestar guardias con arma larga, interviniendo en saqueos”. (Arxiu Municipal de Manresa).

Anotació referent al mosso de la lleva de 1936 Diego García Gómez, que està pres al batalló de treballadors de San Roque (Cadis). (Arxiu Municipal de Manresa).

19/07/1941. Justificant de revista de la tercera companyia del batalló disciplinari de soldats treballadors núm. 17, establert a Manresa.