L'intent d'enderrocar
la Casa Lluvià de Manresa

Salvem la Torre Lluvià

Any 1975: Salvem la Casa Lluvià!
Any 2008: Salvem la Torre Lluvià!

IMATGES DE L’ESTAT ACTUAL DE LA TORRE LLUVIÀ

 

 

              
Descarregar fitxa de la Torre Lluvià

 

Un cop publicat aquest web, l’associació Meandre ens ha fet arribar unes imatges sobre l’estat actual de la Torre Lluvià, un altre edifici modernista de l’arquitecte manresà Ignasi Oms. Es troba prop del bosc del Suanya, a Manresa, a la zona del Cal Cuques, al costat de l’antic camí de Rajadell. També havia estat propietat de la família Lluvià.
 

A finals dels anys 80, es va utilitzar en aquesta torre el mateix sistema abominable de destrucció que a la Casa Lluvià, però encara amb més contundència: ensorrar una part de l’edifici per intentar que fos declarat ruïnós. S’utilitzava, una vegada més, la política dels fets consumats.
Si Manresa durant el franquisme va aconseguir salvar la Casa Lluvià, ara, en plena democràcia, ha de poder fer el mateix amb la Torre Lluvià. És important mobilitzar-se i impedir que es culmini aquest atemptat contra el nostre patrimoni arquitectònic. Ara que s’ha endegat el procés d’actualització del catàleg del patrimoni, es planteja una oportunitat única per aconseguir que la torre sigui declarada edifici d’interès públic i, d’aquesta manera, assegurar-ne la protecció.
 

La Torre Lluvià (del 1896) té molts detalls arquitectònics idèntics a la Casa Lluvià. L’edifici forma part d’una ruta modernista dissenyada conjuntament per Meandre i la delegació al Bages-Berguedà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. També és un dels elements modernistes de l’Itinerari de Natura i Modernisme de l’espai “Racons” del programa “Temps d’aventura” de TV3, el qual, darrerament, ha aparegut publicat en llibre.

Aquí podeu veure la fitxa arquitectònica i diverses imatges de l’estat actual de la Torre Lluvià. És un material que ens han facilitat Jaume Torras Torra, president de Meandre, i Lluís Piqué Sancho, delegat al Bages-Berguedà del Col·legi d’Arquitectes de Catalunya. Les imatges parlen per elles mateixes.