Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

Marcel·lí Llobet i Carles Llussà expliquen l'incident de l'expulsió d'Amat-Piniella de Manresa

En aquest apartat us oferim una entrevista de 25 minuts de durada, gravada el 2006, en què Marcel·lí Llobet i Carles Llussà parlen de l'expulsió d'Amat-Piniella de Manresa.
 

Els dos entrevistats formaven part del col·lectiu CC (conegut com a Cristians Catalans), que havia organitzat la parada del llibre català a la plaça de Sant Domènec, on Amat-Piniella va anar a signar obres seves.
 

Marcel·lí Llobet explica (als 10’20” del vídeo) que ja de seguida hi va anar la policia amb un ultimàtum: Amat-Piniella havia de marxar de Manresa, ja que si no s'haurien d'atendre a les conseqüències. L'expulsió pròpiament dita, però, vindria després. Carles Llussà, que no era present en el moment dels fets, però que els va poder reconstruir amb les informacions que va recollir de diferents testimonis, relata (als 12’28” del vídeo) que: “una determinada persona es va dirigir directament a ell -que el coneixia d'abans de l'any 36- i, posant-se la mà a la butxaca i assenyalant que hi tenia un objecte metàl·lic, i amb un to amenaçador li va dir que marxés de seguida d'allà perquè no era grata a Manresa... Amb una certa violència i agressivitat, verbal i gestual. Evidentment, això el va impactar, a l'Amat, perquè, és clar, [a] persones, que han sofert persecucions gravíssimes, una nova amenaça els afecta molt. Crec que l'Amat es va sentir molt afectat per aquesta actitud hostil en contra la seva persona, amb amenaces físiques i verbals, i això va provocar que, evidentment, l'Amat marxés de seguida.” Llussà recorda “la commoció de les persones que havien viscut aquest acte molt penós per la seva violència i per la seva irracionalitat”.
 

Podeu veure el vídeo de l’entrevista a Marcel·lí Llobet i Carles Llussà en aquest enllaç