Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

Manresa homenatja amb una exposició els seus intel·lectuals de la Segona República

Dades: 
23/04/2001
(“Avui”, 23-3-2001)

Rosa Clarena
MANRESA

Sota el títol "Joves i republicans. La República a Manresa (1931-1936)", es pot veure fins al 29 d'abril, a la Sala Sant Domènec, una exposició organitzada per l'Ajuntament i el Centre d'Estudis del Bages amb motiu del setantè aniversari de la proclamació de la República.

La mostra, comissariada pels historiadors Joaquim Aloy i Pere Gasol, vol donar a conèixer l'obra de l'Ajuntament republicà i la trajectòria de personalitats locals. Es tracta de 15 personatges símbol d'una generació que va lluitar contra la dictadura de Primo de Rivera, va apostar per la recuperació de les llibertats, i que el franquisme va condemnar a l'exili, al silenci o a l'ostracisme.

Entre d'altres personalitats, l'exposició fa un reconeixement de figures com el periodista assassinat Josep M. Planes, l'escriptor supervivent de Mauthausen Joaquim Amat i Piniella, el filòsof i rector de la Universitat Autònoma Jaume Serra i Húnter, el farmacèutic Antoni Esteve, i els polítics Francesc Farreras i Duran -president del Parlament de Catalunya a l'exili- i Joan Selves i Lluís Prunés, consellers de la Generalitat.