Web de

Joaquim Amat-Piniella

Escriptor i intel·lectual manresà (1913-1974)

"foren els ulls terriblement cansats de l'Amat-Piniella allò que més coses
em van saber dir del que havia significat l'infern nazi". (Montserrat Roig)

Edicions 62 publica per primera vegada el text complet de la novel·la 'K.L. Reich', censurada pel franquisme

Dades: 
27/07/2001
    
(Vilaweb- Europa Press)

Edicions 62 ha publicat per primera vegada el text original de la novel·la 'K. L. Reich', de Joaquim Amat-Piniella, en la qual l'autor explica les seves experiències al camp de concentració nazi de Mauthausen. Amat va escriure aquest relat al seu exili de Sant Julià de Lòria i el va acabar en un any després de ser alliberat, el 1945.

Amb tot, la publicació de 'K. L. Reich' va ser impedida per la censura franquista, de manera que la novel·la només va aparèixer el 1963, en castellà i molt retallada, i posteriorment en català en una edició del Grup del Llibre. Amat-Piniella recordava que entre les víctimes del nazisme figurava un gran nombre d'exiliats republicans espanyols, 7.500 dels quals al camp de Mauthausen, dels quals el 70 per cent van ser assassinats o van morir exhaustos per les privacions i els maltractaments.

El govern espanyol mai es va interessar per la seva sort, segons explicava l'autor en el pròleg, on afirma haver-se decidit pel gènere de la novel·la "perquè em va semblar la més fidel a la veritat íntima dels que hem viscut l'aventura". Aquesta edició ha corregut a càrrec de David Serrano, autor d'obres com 'Un català a Mauthausen' (Pòrtic) i de la biografia de Joaquim Amat-Piniella.